tisdag 20 januari 2009

Ja tar en tredje oxå...

Grönsakspanna med paprikacréme
2 portioner
4 potatisar
1 rödlök
1 syrligt äpple
3 tomater
1 grön paprika
1 gul paprika
Torkade linser efter behag
1 msk olivolja
1 msk hackad färsk timjan

Paprikacréme
150 g rostad/grillad paprika på burk i olja. (t ex av märket Zeta)
75 g skållad mandel
1/2 vitlöksklyfta
1/4 dl olivolja (eller så tar man oljan från burken som paprikan ligger i)
En liten röd chili
Örtsalt efter smak

Sätt ugnen på 225 grader. Koka linserna enlig förpackningen och enligt portionsanvisningen. (ca 20-30 minuter) Skala och skär potatisen i klyftor. Skär även lök, äpple, tomater och paprika i skivor och lägg åt sidan så länge. Lägg potatisen i en insmord, ugnssäker form. Börja med att bara grädda potatisen i ca 10-15 för att mjuka upp den i förväg.
Under tiden potatisen är i ugnen gör man crémen genom att lägga paprika, olja, mandel och vitlök i en mixer. Mixa tills du tycker det ser bra ut. Smaka av med chili och örtsalt. Ställ kallt.
När potatisen har blivigt lite mjuk lägger man i löken, tomaterna, äpplena och paprikan. Häll över olivolja, lite balsamvinäger och strö över timjan. Man kan krydda lite extra med valfri krydda om man vill. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med paprikacrémen och linserna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar